Výměna pneumatik: Kdy je ten správný čas přezout na zimní?

výměna pneumatik

Každý rok se na podzim ptáme na to samé: Výměna pneumatik? Kdy je ten správný čas? Ať už jde o ženy nebo muže, každý chce jezdit bezpečně a vyhnout se nepříjemným překvapením na silnici. Pokud nechcete být zaskočení prvním sněhem nebo náledím, pojďme si říct, kdy je ideální přezout z letních na zimní pneumatiky a na co byste měli myslet.

Kdy je nejlepší čas na výměnu pneumatik?

Zásadní pravidlo, které si můžete snadno zapamatovat, je výměna pneumatik, jakmile teploty klesnou pod 7 °C. Proč zrovna 7 °C? Letní pneumatiky v chladnějším počasí ztrácí přilnavost a jejich směs tuhne. Naopak zimní pneumatiky jsou zkonstruované tak, aby si i v mrazu zachovaly pružnost a poskytly vám bezpečí na silnici.

Nenechte se zmást tím, že je podzimní ráno ještě slunečné. Mrazy mohou přijít nečekaně a včasná výměna pneumatik vám ušetří nervy. Jakmile teploměr dlouhodobě ukazuje pod 7 °C, je čas navštívit servis nebo si přezout kola doma, pokud to zvládnete.

Co říká zákon?

V České republice platí pravidlo, že od 1. listopadu do 31. března musíte mít na autě zimní pneumatiky, pokud je na vozovce sníh, led nebo námraza. Ale není rozumné čekat, až uvidíte sněhové vločky – důležité je být připravený. Výměna pneumatik je nutností, pokud chcete jezdit v klidu a bez stresu z nečekaného počasí.

Proč nepodceňovat výměnu pneumatik?

Letní pneumatiky se na zimních silnicích chovají úplně jinak. Brzdná dráha se prodlužuje, auto hůř drží stopu a může klouzat i na mokré silnici. Zimní pneumatiky jsou navržené tak, aby si poradily se sněhem, ledem, ale i břečkou a studeným deštěm. Zkrátka vám poskytnou lepší přilnavost a ovládání auta.

A co je nejdůležitější – výměna pneumatik není jen o pokutách, ale především o vaší bezpečnosti. Přezutí včas vám dodá jistotu, že budete mít auto pod kontrolou i v nepříznivých podmínkách.

Jak poznat, že je čas na nové zimní pneumatiky?

Zkontrolujte hloubku dezénu – minimálně by měla být 4 mm. Pokud jsou vaše pneumatiky více opotřebované nebo máte pocit, že auto hůř drží na silnici, je čas na výměnu. I když to znamená investici do nových pneumatik, vaše bezpečnost na silnici je to nejdůležitější.

Závěrečné rady

Nečekejte na první mráz. Naplánujte si včasnou výměnu pneumatik, abyste byli připraveni na jakoukoliv změnu počasí. S přezutými koly se budete cítit jistěji a bezpečněji, ať už jedete do práce, nebo na rodinný výlet. A nezapomeňte, že dobré zimní pneumatiky nejsou jen povinností – jsou klíčem k vaší bezpečnosti.

Od TATguru

Já jsem TATguru, váš průvodce tímto fascinujícím světem. Mým posláním je sdílet s vámi nejen praktické návody, které vám usnadní každodenní život, ale také chytré tipy, které vám pomohou ušetřit čas i peníze. Společně můžeme prozkoumat nekonečné možnosti, které život nabízí, a přeměnit každodenní výzvy na příležitosti pro růst a zdokonalení. Vítejte ve světě, kde každý tip a trik otevírá dveře k novým dobrodružstvím